Slovenski padalci so na evropskem prvenstvu ekipnemu zlatu dodali še zlato in srebro posameznikov

Evropski prvak še Peter Balta, Domen Vodišek podprvak

 

Avtor: Z. R.

 

Čeboksari – Po nedeljskem ekipnem zlatu padalcev v skokih na cilj se je evropsko prvenstvo danes za Slovence sklenilo sanjsko.

 

 

 

 

Peter Balta, 36-letni Ptujčan, ki se je z dobrim delom v zadnjih letih letos prebil v reprezentanco, je dosegel svoj največji uspeh v karieri: osvojil je evropsko zlato. Balta je tako najuspešnejši udeleženec prvenstva z dvema zlatima medaljama, svoje delo pa je, podobno kot preostali naši opravil odlično. Po osmih serijah je bil sicer “šele” na šestem mestu, za vodilnim Čehom Hynekom Taborjem je zaostajal tri centimetre, toda v polfinalnem in finalnem skoku je bil najbolj natančen, z dvema zaporednima ničlama se je zavihtel na evropski prestol. Z istim rezultatom, a manj ničlami v desetih serijah je srebro osvojil Domen Vodišek, tudi preostali trije člani zlate slovenske odprave pa so se uvrstili na deseto in 11. mesto. Uspeh članov je dopolnil še mladinec Jernej Vukotič, ki je na svojem prvem evropskem prvenstvu osvojil peto mesto. “Z razpletom tega evropskega prvenstva sem izredno zadovoljen, niti v sanjah si nisem mislil, da bom domov odšel z dvema zlatima odličjema. Ekipni uspeh je imeniten, posamezni pa je le še pika na i in potrditev dobrega dela v zadnjih letih. Slišati Zdravljico sebi v čast je nekaj, kar si želi vsak športnik. Seveda ne smem pozabiti pohvaliti uspeha ekipe, veselim se tudi Domnovega drugega mesta. Do uspeha ni bilo lahko priti, toda v vseh desetih skokih sem bil izredno zbran, počutil sem se odlično, v ekipi smo si dajali spodbudo, to pa je botrovalo trem našim medaljam.” Padalci, ki se v domovino vračajo jutri (pristali bodo okrog 18. ure na brniškem letališču), na lovorikah ne bodo spali, saj jih do konca tega meseca čakata še dve preizkušnji v svetovnem pokalu (Avstrija in Švica), zato bo čas za proslavljanje na vrsti po koncu sezone.

 

Rezultati:

Posamezno:

1. Balta – 7 centimetrov, 2. Vodišek (oba Slo) , 3. Wiesner (Nem) – 8,…, 10. Ban – 12, 11. Salkič, Karun (vsi Slo) – 13;